Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

12:11 μ.μ.
TEDx Limassol 2015 : True Heroes
11/10/2015

Του Μάριου Δημητρίου



Το TEDx limassol  είναι η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση διάδοσης νέων ιδεών, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στη Λεμεσό στο Θέατρο Ριάλτο στις 3 Οκτωβρίου. Η  διοργανώτρια της εκδήλωσης ήταν Λυδία Ζαννέττου με τη βοήθεια 100 εθελοντών.  Η φετινή εκδήλωση είχε ως θέμα της τους true heroes και έφερε στη σκηνή ομιλητές που οι δραστηριότητες και οι στόχοι που θέτουν, δημιουργούν μια αλλαγή στο κόσμο τον οποίο ζούμε. Ανθρώπους που δεν επαναπαύονται και συνεχίζουν να καινοτομούν στο τομέα τους με αυτοπεποίθηση ,  σε μια εποχή κρίσης στην οικονομία και τις αξίες. Η προσφορά μέσω του εθελοντισμού είναι μια αλτρουιστική πράξη με τη δύναμη να αλλάξει το κόσμο.  Η οργανωτική ομάδα του TEDxLimassol μέσα από το συνέδριο μοιράστηκε καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες με σκοπό ένα καλύτερο αύριο. Το TEDxLimassol ήταν η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση προαγωγής νέων ιδεών που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, και παρουσιάστηκε απο την ΜΤΝ και την τράπεζα Κύπρου εκπλήσσοντας όλη  τη πόλη της Λεμεσού. 


Ρεκόρ ομιλητών είχε στο TEDx Limassol




















Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το TEDx της Λεμεσού που περιελάμβανε ομιλίες σε συνδυασμό με διάφορες άλλες διαδραστικές εκδηλώσεις. Περισσότεροι από 20 ομιλητές βγήκαν στην σκηνή για παρουσιάσουν διάφορους τομείς ,όπως ο πολιτισμός, η οικονομία, τα διεθνή θέματα, ο ακτιβισμός, η τεχνολογία, η επιστήμη, η υγεία, το περιβάλλον,  η επιχειρηματικότητα, ο εθελοντισμός, η γαστρονομία, και η μόδα. Όλα αυτά τα θέματα στο σύνολο τους υπάγονται κάτω από το μότο "everything you know is wrong". Όλοι και όλες οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν απο το κοινό, που γέμισε κυριολεκτικά την αίθουσα του Ριάλτο στην Λεμεσό.


Στην σκηνή του TEDxLimassol παρουσιάστηκαν η Shannon Lee, η κόρη του Bruce Lee η οποία ζωντάνεψε τον ήρωα Bruce Lee ως παράδειγμα ενός πραγματικού ήρωα. 

Ο γνωστός φωτογράφος Peter Tangen από το Hollywood ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εικόνα των super ηρώων σε διάσημες ταινίες, όπως τον Spiderman. Η Dr. Emma Cahill από το Cambridge που σήμερα ανακαλύπτει τα πέρατα της μνήμης μας και η Ghislaine Boddington η οποία εξήγησε στο κοινό πώς το ανθρώπινο σώμα θα ζήσει σε μια εποχή artificial intelligence.

Επίσης στη σκηνή του TEDxLimassol ανέβηκε ο πολυβραβευμένος explorer Ken Banks που όραμα έχει να αλλάξει την ανθρωπότητα, όπως και ο Fabien Girardin που δικαιολόγησε πως τα big data αλλάζουν τον κόσμο και τις ζωές μας. Επιπρόσθετα η Onkuri Majumdar, μια από τις 10 καλύτερες explorers του National Geographic για το 2015 η οποία είναι σύμμαχος της άγριας ζωής, τάχθηκε ενάντια του βασανισμού των ζώων και της εξαφάνισης τους λόγω του εμπορίου άγριων ζώων.

Ο Dr. Selmer Bringsjord φιλοσόφησε το μέλλον της ανθρωπότητας και εξήγησε τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αν δεν μεταφέρει στις μηχανές τη συναισθηματική ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο επιστήμονας Dr. Frank Furedi εξήγησε γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση μας να κάνουμε πράγματα και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντρέας Αραούζος συζήτησε για την ανεξίτηλη πηγή έμπνευσης που τον κατακλύζει και δεν τον αφήνει να αναπαύεται. Ακόμα ο Αντρέας Παπαδόπουλος ασχολήθηκε στο TEDxLimassol για την σημαντικότητα της εξερεύνησης η οποία αλλάζει αυτό που οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας και η Χριστοθέα Πελεκάνου μας προέτρεψε να μην αφήσουμε ποτέ το όνειρό μας στο «ράφι». Η Μαρίνα Σιακόλα, από την εμπειρία της από το Sophia Foundation for Children μας πρότεινε να συνταχθούμε μαζί της στην αποστολή της να αλλάξει τον κόσμο αρχίζοντας από τα παιδιά.




Συνέντευξη με τον δήμαρχο Λεμεσού για το
ΤEDx Limassol





Ποιοι οι λόγοι που στηρίζετε το TEDx;

Το TEDx είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνεδριακούς θεσμούς στον κόσμο. Τα TEDx είναι εκδηλώσεις που στηρίζουν πρωτοποριακές ιδέες οι οποίες αξίζουν να διαδοθούν. Το TEDx Limassol, ανήκει στην οικογένεια αυτή και είμαστε πολύ περήφανοι που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λεμεσό. Το πρώτο TEDxLimassol άντλησε την έμπνευση από τον εξωστρεφή και πολυεθνικό, απρόβλεπτο και προκλητικό χαρακτήρα της πόλης μας. 

Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσε η Λεμεσός από το TEDxLimassol;


Το TEDxLimassol έχει εντάξει τη Λεμεσό στον μακρύ κατάλογο των χιλιάδων πόλεων που φιλοξενούν ένα TED event  αποτέλεσε ορόσημο της πόλης μας για το 2015. Η πόλη μας με το TEDxLimassol έχει μόνο κερδίσει . Με την πλειονότητα των προσκεκλημένων να προέρχεται από το εξωτερικό, κατάφερε ξεφύγει από την κλασική συνταγή των «τοπικών» διοργανώσεων αντανακλώντας έτσι τον κοσμοπολιτισμό της Λεμεσού τόσο στο εσωτερικό της χώρα, όσο και στο εξωτερικό.

                                                                                                                                                                                                            
Θέμα της εκδήλωσης ήταν το Everything you Know is Wrong, 
πώς αντανακλά αυτό το μήνυμα η Λεμεσός;

Η αδιάκοπη επένδυσή μας στη Λεμεσό έχει αποδείξει πως όλα όσα ξέρουμε και θεωρούμε ως στερεότυπα και κατεστημένα μπορούν να ξεπεραστούν. Έχουμε καταφέρει να εγκαινιάσουμε μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες, έχουμε δώσει ζωή στην παλιά πόλη στην καρδιά της Λεμεσού, δημιουργήσαμε συνθήκης μετακίνησης με μέσα όπως το ποδήλατο, δώσαμε τις υποδομές και κάναμε έργα για την απορρόφηση φοιτητών, επενδύσαμε στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού καθιστώντας το ως προορισμό για τουρίστες και κατοίκους και συνεχώς διευρύνουμε τους ορίζοντες μας για τον εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών μας διατηρώντας πάντα ζωντανή την παράδοση μας. Η Λεμεσός είναι παράδειγμα πόλης που καταστρέφει στερεότυπα και παλαιωμένες αντιλήψεις και έτσι εναρμονίζεται άψογα με το θέμα του πρώτουTEDxLimassol.


Συνέντευξη της τελευταίας speaker του
TEDxLimassol, Χριστοθέας Πελεκάνου. 





Η Κ. Χριστοθέα Πελεκάνου είναι 72 χρονών φοιτήτρια. Τα άσπρα της μαλλιά και η κλειστή κοινωνία της Κύπρου, δεν στάθηκαν εμπόδιο για την Χριστοθέα Πελεκάνου, η οποία άφησε το νοικοκυριό κι επέστρεψε στα θρανία, ως φοιτήτρια Νομικής. Αυτή είναι η ιστορία μιας γυναίκας που πήγαινε πάντα ενάντια στο ρεύμα.


Πώς βρεθήκατε φοιτήτρια στα 72 σας χρόνια;

Το 1999 έχασα το σύζυγό μου κι από τότε σκεφτόμουν ότι ήθελα να κάνω κάτι για να με «συντροφεύει» στη μοναξιά. Ξέρεις, το να χάνεις έναν άνθρωπο που ζούσες μαζί του 40 χρόνια, δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα. Δεν ήθελα να φορτωθώ στα παιδιά μου, έτσι αποφάσισα να μετουσιώσω τον πόνο μου διαβάζοντας. Πριν από τέσσερα χρόνια έκανα αίτηση στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κι έγινα δεκτή.


Αν και με μεγάλη διαφορά ηλικίας, αποκτήσατε φίλους ανάμεσα στους συμφοιτητές σας; 

Βεβαίως. Ούτε πως είχα άσπρα μαλλιά. Μου συμπεριφέρονταν ως συμφοιτήτριά τους, για να μη με κάνουν να νιώθω εκτός. Ακόμη κι όταν κάποιες φορές δυσκολευόμουν να κατεβώ τα σκαλιά, δεν έσπευδαν να με βοηθήσουν, αλλά με περίμεναν. Ούτε κι εγώ όμως προσπάθησα να προσποιηθώ κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Ήμουν μια γιαγιά μέσα στην τάξη τους. Είχαμε όμως μια υπέροχη σχέση, γι’ αυτό θα ξεκινήσω και μεταπτυχιακό τώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει γίνει το δεύτερό μου σπίτι.

Πώς θα αξιολογούσατε τον εαυτό σας στην τάξη;

Δεν έκανα ούτε μία απουσία, κι ας έπρεπε να πηγαινοέρχομαι Λάρνακα – Λευκωσία, ενώ παραλίγο να αριστεύσω. Φταίει ο τρόπος που διαβάζω. Δεν διαβάζω μόνο το μάθημα που έχω μπροστά μου, πάντα αναζητώ τη βαθύτερη γνώση.



Κάνετε όνειρα για το εγγύς μέλλον ή ζείτε για το παρόν;

Ζω το τώρα, δεν έχω μέλλον. Ένας από τους καθηγητές μου, είπε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης προσέξτε, όποιος αντιγράφει, φεύγει από την τάξη, δεν επανέρχεται στο πανεπιστήμιο, χάνει το μέλλον του. Τότε σηκώθηκα πάνω και πήρα τον λόγο. Είπα συγγνώμη, εγώ θα αντιγράφω γιατί δεν έχω μέλλον. Τότε γελάσαμε όλοι μαζί. Δεν έχω κόμπλεξ για την ηλικία μου. Και ξέρω πολύ καλά πως όσο κι αν το μυαλό μένει ζωντανό, το σώμα, τα χρόνια, η ηλικία, κάνουν το καθήκον τους. 

Τηλεοπτική συνέντευξη κυρίας Χριστοθέας Πελεκάνου:




Για να παρακολουθήσετε τι έγινε στο TEDx Limassol, μπορείτε να το βρείτε:
Στην ιστοσελίδα  http://www.tedxlimassol.com/
Στο youtube         https://www.youtube.com/results?search_query=ted+x+limassol++2015

πηγές : Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, Κ. Χριστοθέα Πελεκάνου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου