Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

11:24 π.μ.
της Έλενας Κκέλη
















Logo του έργου του Πάνου Πλατρίτη. Πηγή εικόνας: panosplatritis

 
Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου  η παχυσαρκία στη Κύπρο ανέρχεται στο 27.8 % (28.8% για άντρες και 26.9% για γυναίκες) και το βάρος ανέρχεται στο 36% (46.9%-Α, 26%-Γ) του συνολικού πληθυσμού.  Ακόμα, παρατηρήθηκε ότι μόλις το 24,2% των Κυπρίων λαμβάνουν πρωινό, το 11,1% δεκατιανό ενώ το 3,7% δεν λαμβάνει κανένα από τα δύο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ενέργειας και λήψης θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Απαραίτητο λοιπόν είναι ο κάθε Κύπριος πολίτης να κατανοήσει τη σημαντικότητα μιας σωστής διατροφής και να εντάξει τη φυσική άσκηση στη ζωή του έτσι ώστε να περιοριστούν διάφορα προβλήματα Υγείας.

Σωστή διατροφή σημαίνει ισορροπημένη πρόσληψη  θρεπτικών τροφών έτσι ώστε το σώμα να λαμβάνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για μια καλή υγεία. 
Μια σοφή φράση που συνοψίζει την Ισορροπημένη διατροφή είναι το «Παν μέτρο άριστον» όπως τονίζει κ. Πλατρίτης, πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον κατάρτιση στην άσκηση και στην φυσιολογία του σώματος και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κύπρου.

Ισορροπημένη διατροφή και θετική σκέψη

Το σημαντικότερο για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να τρεφόμαστε με όλες τις ομάδες τροφίμων. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δοσολογία και η συχνότητα των γευμάτων. Μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να επιδράσει θετικά στον οργανισμό. Και αυτό λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που εμπεριέχουν. Όσο το δυνατόν περισσότερο θα πρέπει να αποφεύγονται  τα γλυκά, λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα για μια ισορροπημένη διατροφή.
Η σωστή διατροφή πρέπει να περιβάλλεται από θετική σκέψη. Το να έχει κάποιος την υγεία του δεν εξαρτάται μόνο από το τι τρώει. Βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος που σκέφτεται ο ίδιος και γενικότερα η όλη του στάση. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή επιλογή τροφίμων η θετική σκέψη σε συνδυασμό με την άσκηση τα οποία  μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του καθενός προς το καλύτερο.

Διατροφικές συνήθειες εφήβων-φοιτητών
Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι έφηβοι και ειδικότερα φοιτητές τρέφονται με πρόχειρες, ανθυγιεινές τροφές. Αυτό συμβαίνει λόγω του μειωμένου χρόνου που έχουν διαθέσιμο. Το διάβασμα και οι πολλές υποχρεώσεις του φοιτητή δεν του παρέχουν το δικαίωμα να ετοιμάσει τα γεύματα του. Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας αφού οι φοιτητές οδηγούνται στην κατανάλωση περισσότερων γλυκών για να μειώσουν το δυσάρεστο αυτό αίσθημα.
Είναι σημαντικό να ενημερωθούν από κάποιο ειδικό, όπως ένα διατροφολόγο –διαιτολόγο έτσι ώστε να ακολουθήσουν σωστά τα γεύματα τους αποφεύγοντας ανθυγιεινές τροφές. Με τη πρόσληψη των σωστών τροφών δε θα βελτιωθεί μόνο η υγεία τους αλλά και η απόδοση τους στα μαθήματα.

Διατροφή και Ψυχολογία 
Η ψυχολογία  επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του ανθρώπου. Ορισμένες τροφές όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, επιδρά σε ορμόνες του οργανισμού. Αυτές οι ορμόνες απελευθερώνουν διάφορα συναισθήματα επηρεάζοντας τη διάθεση.  Για να αποφευχθεί αυτό, μια καλή λύση είναι να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση γλυκών.  Τα γλυκά και οι επεξεργασμένες τροφές το μόνο που προσφέρουν είναι περιττές θερμίδες δημιουργώντας ταυτόχρονα την επιθυμία για περισσότερες πανομοιότυπες τροφές.

Αλλαγές για μια πιο υγιεινή ζωή
Η ριζική αλλαγή ως προς μια υγιεινή ζωή είναι απαραίτητη όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων. Θα ήταν καλό να αυξηθεί η κατανάλωση πηγών Ω-3 (όπως ψάρι) μιας και λειτουργούν ως άψογα αντιοξειδωτικά για το σώμα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και πρέπει να ενταχθεί όλο και πιο πολύ στη καθημερινότητα τους.

Τέλος, οι Κύπριοι πρέπει να αντιληφθούν τον ρόλο του διατροφολόγου από παιδική ηλικία. Με αυτό τον τρόπο δοθούν πιο κατάλληλες συμβουλές για τον μετέπειτα τρόπο ζωής τους καθώς και για τις διατροφικές επιλογές τους.


«Το φάρμακο μας πρέπει να είναι η τροφή μας και η τροφή μας να είναι το φάρμακο μας.»
Ιπποκράτης

















Σήμα του συνδέσμου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Κύπρου


Πηγή εικόνων:  panosplatritis

Περισσότερες πληροφορίες για τον κ. Πάνο Πλατρίτη και το έργο του μπορείτε να βρείτε:



Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διατηρείται γραφείο στη Λεμεσό, Λευκωσία και κάποιες ώρες στην Λάρνακα όπου προσφέρεται η απαραίτητη βοήθεια.

Λεμεσός:
  Κλινική Χρυσοβαλάντου  25334456

Λευκωσία:  Ιατρικό Κέντρο Ιατρόπολις

Τηλ: 22 030034


Λάρνακα: 
Δημόνικου 9.

 
Τηλ.: 70009024


 Έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου:


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου