Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

4:45 π.μ.
Οι φοιτητές του τμήματος Επικοινωνία και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, καθώς και η κυρία Μαρία Αβρααμίδου με την πρωτοβουλία της να φιλοξενήσει την κοινωνική λειτουργό του μαγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος “Global Media Monitoring Project”, κυρία Μαρία Αγγελή, ενημερώθηκαν για τις ανισότητες που αντιμετωπίζει η Κύπρος του σήμερα στα ΜΜΕ. Το κλήμα που επικράτησε ήταν ευχάριστο καθώς οι ίδιοι οι φοιτητές έθεσαν τις δικές τους απόψεις και επεξεργάστηκαν τα δικά τους δεδομένα στον τομέα αυτό. Δεν έλλειψαν όμως και κάποιες έντονες διαφωνίες μεταξύ των φοιτητών για το επίμαχο θέμα.  Η κ.Μαρία Αγγελή στο τέλος της παρουσίασης της δέχτηκε να απαντήσει στην σύντομη συνέντευξη από τους δημοσιογράφους του «Εσύ τα ‘μαθες;» και τα αποτελέσματά μας αναγράφονται πιο κάτω.

Η συνέντευξη στο τέλος της συνεδρίας

 Αρχικά, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε για την κ. Μαρία είναι ότι δε δέχεται να είναι ένας απλός, παθητικός θεατής όλων αυτών που συμβαίνουν και ενοχλείται από την ανισότητα και τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επιλέγει λοιπόν να δράσει και με το σπουδαίο έργο της, να επηρεάσει και να αφυπνίσει το κοινό με διάφορες εκστρατείες. Σύμφωνα με την δεύτερη απάντηση της κ. Μαρίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι από το παρελθόν μέχρι σήμερα δεν έχουμε αισθητή αλλαγή όσον αφορά την εμφάνιση των γυναικών στη Πολιτική. Ίσως να έχει παρατηρηθεί ελάχιστη βελτίωση (π.χ εμφανίσεις γυναικών ως υπουργοί) αλλά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε κάποια μέρα στην επιθυμητή ισορροπία των δύο φύλων.

Για τη μείωση της διάκρισης ανδρών-γυναικών, πρέπει να γίνει μια συνεργασία των θεσμών. Θεσμοί όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο και τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, να επιτευχθεί η προώθηση του φεμινισμού με δημοσιογραφικό τρόπο, να γίνουν δράσεις στο σχολείο για την εξάλειψη των ανισοτήτων και η οικογένεια να δίνει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά τους ανεξαρτήτως φύλου. Οι έρευνες που διεξάγονται παρουσιάζονται στα μέσα και συγκεκριμένα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη δημοσίευση του υλικού είναι μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων.


Να ευχαριστήσουμε θερμά την κ.Μαρία Αγγελή που μας τίμησε με την παρουσία της και μοιράστηκε τα δεδομένα των ερευνών του Global Media Monitoring Project αλλά και την ανάθεση του προβλήματος αυτού, ως νέοι δημοσιογράφοι. Ευχαριστούμε όμως και την κ.Μαρία Αβρααμίδου του μαθήματος ΕΣΔ 329 για την αυτοβουλία της.

Οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ με την κ.Μαρία Αγγελή



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου