Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

7:12 π.μ.
της Λύδιας Χρυσάνθου







«Το ιδανικό σώμα είναι υποκειμενικό και διαφορετικό για τον κάθε ένα ξεχωριστά». Λέγοντας μας αυτό, ο ταλαντούχος φωτογράφος Μαρίνος Μαραθεύτης, παρουσίασε την έκθεσης του, με θέμα B&W women I body parts”, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λακατάμιας. Όπως υπέδειξε, επέλεξε το θέμα της γυναίκας, καθώς σύμφωνα με τη δική του θεωρία για τις γυναίκες είναι κάτι μαγικό, κάτι όμορφο το οποίο τον εμπνέει.

Τα εγκαίνια της έκθεσης άνοιξε με ομιλία του ο Σύμος Συμεού – Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λακατάμιας. Ακολούθως, ο Μαρίνος μας καλωσόρισε και αυτός  με την σειρά του, και ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σε αυτούς που στήριξαν την έκθεση, το Οινοποιείο Κτήμα Χριστούδια, την εφημερίδα City, την εταιρεία Clip Media, και το Δημαρχείο Λακατάμιας.


Στη συνέχεια, οι παρεβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέχρι αργά το απόγευμα τα έργα του Μαρίνου. Το παρόν τους έδωσαν προσωπικότητες του χώρου της μόδας αλλά και αρκετοί  φωτογράφοι. Ο Μαρίνος ανάμεσα μας, πρόσχαρος και έτοιμος να συζητήσει και να φωτογραφηθεί με όλους.  Η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός αλλά και η ευτυχία ήταν  ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του καθ’ όλη  την διάρκεια της έκθεσης.


Η βραδιά δεν μπορούσε να τελειώσει ομορφότερα, όταν ο νεαρός υποσχόμενος καλλιτέχνης δώρισε μια από τις φωτογραφίες της έκθεσης στην Europa Donna Κύπρου, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς της προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Παρ’ ότι που όλη η έκθεση κύλησε σε ασπρόμαυρους τόνους,  με αυτή την κίνησή του κατάφερε να πλημυρίσει με χρώματα αγάπης την καρδιά μας! Στο πλαίσιο συνέντευξης που μας έδωσε, φαίνεται ξεκάθαρα πως  η  αγάπη και ο σεβασμός του για την γυναίκα είναι αναμφισβήτητος. Ελπίζουμε πως το παράδειγμά του θα το «υιοθετήσει» όλος ο ανδρικός πληθυσμός κάποια μέρα.




1.       Για όσους δεν γνωρίζουν, ποιος είναι ο Μαρίνος Μαραθεύτης;

Γεννήθηκα στη Λευκωσία και είμαι δημότης του Δήμου Λακατάμιας. Πέραν από τα επαγγελματικά μου σπουδάζω παράλληλα Digital Communications Mass Media. Έχω αρκετούς συνεργάτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στο παρελθόν ετοίμασα video clips για την MTV Cyprus,  φωτογραφικό υλικό από περιοχές της Κύπρου για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και συνεργάζομαι με σχεδιαστές μόδας και με κοσμικά περιοδικά της Κύπρου. Μέσω του Πανεπιστημίου, ετοιμάζουμε ντοκιμαντέρ για την «Παλιά Λακατάμια», προσπαθώντας να αναδείξουμε τις προηγούμενες γενιές, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της Λακατάμιας. 

2.       Πότε είχες της πρώτη σου επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε η συγκεκριμένη μορφή τέχνης;

Από μικρό παιδί στις οικογενειακές εκδρομές ή κατασκηνώσεις, πάντα κρατούσα στο χέρι μια φωτογραφική μηχανή από τις παλιές ή ακόμη αυτές της KODAK της μιας χρήσης. Η συγκεκριμένη μορφή τέχνης με είχε ελκύσει επειδή, μπορώ να αποθανατίζω μια στιγμή όπως την βλέπω με τα μάτια μου, και έτσι ο κόσμος μπορεί μέσα από τις φωτογραφίες μου να δει τον δικό μου κόσμο!!

3.       Υπάρχει κάποιος χώρος διαδικτυακά όπου μπορούμε να δούμε κάποιες φωτογραφίες σου;


Υπάρχουν διάφορες σελίδες στο Facebook όπως η προσωπική μου σελίδα όπου μπορεί κάποιος να δει μέρος της δουλειάς μου αλλά οι σελίδες της εταιρείας Clip Media (https://www.facebook.com/Clip-Media-526519510741901/info/?tab=page_info) ,Cy Castings Models(https://www.facebook.com/CY-Castings-Models-1530925323843097/timeline/), και Be the next model (https://www.facebook.com/Be-The-Next-Model-1560988730821870/timeline/). Επιπλέον φωτογραφίες μου βρίσκονται και σε κάποια περιοδικά, όπως MUST και Beautiful People

4.   Ήταν η πρώτη σου ατομική έκθεση, και μάλιστα με επιτυχία. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Ένιωσα περήφανος γιατί κατάφερα μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς να πραγματοποιήσω ένα όνειρο όπως το είχα στο μυαλό μου εξ αρχής.

5.       Τι συμβολίζει για εσένα το γυμνό γυναικείο σώμα;

Το γυμνό γυναικείο σώμα για μένα συμβολίζει κάτι αγνό την ΓΥΝΑΙΚΑ, την παραπέμπω στην μητέρα φύση, που είναι ένα καταπληκτικό πλάσμα που έκανε ο δημιουργός μας, γιατί ας μην ξεχνούμε μια γυναίκα μας έφερε στον κόσμο.
  
6.       Γιατί μαυρόασπρες φωτογραφίες και όχι έγχρωμες;

Το μαυρόασπρο (B&W) είναι διαχρονικό είναι κάτι που μένει δεν ξεχνιέται και δίνει στην εικόνα μια άλλη μορφή. Υπάρχουν δυσκολίες στην επεξεργασία μαυρόασπρης φωτογραφίας, αλλά το αποτέλεσμα σε απογειώνει. Χρησιμοποίησα το μαυρόασπρο γιατί, από το συγκεκριμένο θέμα που επέλεξα ήθελα να αναδειχθεί η αγνότητα, κάτι που πιστεύω κατάφερα. Αν το υλικό που είχα το άφηνα σε έγχρωμο δεν θα είχε το νόημα που ήθελα να αποτυπωθεί.

7.       Τι θα συμβούλευες κάποιον νεαρό που θέλει να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στην φωτογραφία;

Η μόνη συμβουλή που θα έδινα: «Κυνήγησε το όνειρο σου φτάνει να σε γεμίζει και να αγαπάς αυτό που κάνεις, η τέχνη θέλει θυσία, υπομονή και χρόνο, και σιγά σιγά θα ανταμείβεσαι για αυτό που κάνεις».

8.Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι πολλοί στα Social Media, λόγω της καλής φωτογραφικής μηχανής που έχουν, και λόγω του ότι βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες, δηλώνουν «φωτογράφοι». Ποια η γνώμη σου γι’ αυτό;

Δυστυχώς συμβαίνει και το βλέπουμε καθημερινά. Φωτογράφος δεν είναι αυτός που αποθανατίζει τις όποιες στιγμές με μια κάμερα ή και ακόμη με ένα κινητό. Φωτογράφος είναι αυτός που μπορεί να ξεχωρίσει τι πρέπει να φωτογραφίσει, πώς να το φωτογραφίσει και πώς να το αναδείξει κρατώντας πάντα την αγνή στιγμή λες και συμβαίνει τώρα.

9.       Υπάρχουν ευκαιρίες στην Κύπρο για τον τομέα της φωτογραφίας;

Στην Κύπρο οι ευκαιρίες στον τομέα της φωτογραφίας είναι περιορισμένες και εξαρτώνται σχεδόν όλα από τον κύκλο σου και τις διασυνδέσεις σου. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς.

10.       Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό σχέδιο σου;

Να ετοιμάσω την επερχόμενη έκθεση φωτογραφίας η οποία θα έχει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο θέμα, διαφορετικό από την καθημερινότητα.

11.       Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;


Δύσκολο να περιγράψω τον εαυτό μου τα επόμενα 10 χρόνια, διότι πριν από 4 χρόνια όταν άρχισα να είμαι επαγγελματικά στον χώρο της φωτογραφίας δεν περίμενα πως θα έφτανα στο σημείο που έφτασα μέχρι σήμερα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι, χρόνο με τον χρόνο προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος ώστε ο κόσμος να αναγνωρίζει τη δουλεία μου και αυτό με ευχαριστεί και ικανοποιεί ως άνθρωπο και ως φωτογράφο!

Twit: https://twitter.com/esitamathes/status/654723785824702464



Πάρτε μια γεύση απο την έκθεση: 



Φωτογραφικό υλικό απο την έκθεση:




Μια απο τις φωτογραφίες της έκθεσης



Από αριστερά: Ο Σύμος Συμεού – Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λακατάμιας ,
 το μοντέλο Νάταλυ Δημοφάνους και ο Μαρίνος Μαραθεύτης


Από αριστερά: Αντρέας Χρυσοστόμου, Σταύρος Πογιατζής, Λύδια Χρυσάνθου, 
Άννα Αντωνιάδη – Φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου
 του ΤΕΠΑΚ και φίλοι του Μαρίνου.



Οι γαστρονομικές γεύσεις που δημιούργησε ο Chef Κωνσταντίνος Θεοδώρου,
 συνοδευόμενες από τα κρασιά Χριστούδια







 Πηγές:

·         Μαρίνος Μαραθεύτης, φωτογράφος
·         Φωτογραφικό υλικό - Clip Media
·         https://www.youtube.com/watch?v=UrCf78DdJcY



















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου