Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

12:58 π.μ.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η 11η πορεία με τι ροζ φιγούρες ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού οι συμμετοχές έφθασαν τις 12,000.  Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έσμιξαν τα βήματα τους ούτως ώστε να συμπαρασταθούν, να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλλά και να διεκδικήσουν το αίτημα τους για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού στο νησί μας. Η πορεία με τις ροζ φιγούρες ξεκίνησε από το χώρο στάθμευσης της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι το Κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.


Κατά την διάρκεια της πορείας

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, παρευρέθηκαν αρκετά δημόσια πρόσωπα της κυπριακής κοινωνίας ούτως ώστε να στηρίξουν και αυτοί με τη σειρά τους το έργο της Europa Donna. Μερικοί από αυτούς ήταν εκπρόσωποι κομμάτων, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, η σχεδιάστρια μόδας Ραμόνα Φίλιπ,  η Γιώτα Παπαδοπούλου, τα κορίτσια του Star Κύπρος 2015 καθώς και ο κριτής του Star Κύπρος 2015 Νικόλας Ιωαννίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως έδωσε το παρόν της στην εκδήλωση και η πρώτη κυρία της κυπριακής δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, όπου σε σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε τη στήριξη της στο έργο της Europa Donna.
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη σε χαιρετισμό της το Σάββατο τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού, ως ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος, κατέχει πολιτική προτεραιότητα. Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό της, ευχήθηκε ‘’η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας, πίστης και δύναμης για τη ζωή’’.
Σε ομιλία της, η πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου είπε ότι  “οι στατιστικές μας δείχνουν ότι υπάρχει 30% καλύτερη επιβίωση στις γυναίκες αν αντιμετωπισθούν σε αυτό το Κέντρο κάτι που σημαίνει λιγότερες θεραπείες, λιγότερες επεμβάσεις και εν τέλει λιγότερο κόστος για το δημόσιο, για να το βάλουμε και σε οικονομικά πλαίσια”. Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε “Κύριε Υπουργέ Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, περιμένουμε και επιμένουμε. Μιλούμε για το 30% από τις γυναίκες της Κύπρου, από τις μανάδες, τις αδελφές, τις φίλες, τις κόρες μας”. Πρόσθεσε ότι “για αυτό η πορεία μας φέτος παίρνει ακόμα πιο σημαντική τροπή, έχει ακόμα πιο μεγάλη σημασία και τα βήματά μας θα είναι πιο καθοριστικά για το τελικό σπρώξιμο, την τελική ευθεία για αυτό θέλουμε τον κόσμο να μας στηρίξει, ακόμα πιο σταθερά, ακόμα πιο δυναμικά , ώστε να γίνει η πορεία μας η πιο δυναμική έκφραση προσήλωσης στον τελικό στόχο”.
Σύμφωνα με την κυρία Εύη Παπαδοπούλου, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για αναβάθμιση και μετατροπή της μονάδας μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε εξειδικευμένο κέντρο καρκίνου του μαστού.
Στην πορεία τοποθετήθηκαν συνολικά 670 φιγούρες οι οποίες συμβόλιζαν τις γυναίκες καθώς και τους άνδρες που έζησαν την εμπειρία του καρκίνου το μαστού στην Κύπρο, κατά το 2014. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 602 ροζ φιγούρες οι οποίες αντιπροσώπευαν τις γυναίκες, 4 γαλάζιες οι οποίες αντιπροσώπευαν τους άνδρες και 64 λευκές φιγούρες που έφεραν στο μυαλό μας μηνύματα μνήμης, κουράγιου και αισιοδοξίας.
670 φιγούρες τοποθετήθηκαν μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας Πειρεώς

Μεγάλος υποστηρικτής αλλά και συμπορευτείς στο δύσκολο έργο της Europa Donna Κύπρου ήταν για 6η συνεχή χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς. Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, Γιώργος Άππιος σε ομιλία του, ευχαρίστησε την Europa Donna “η οποία και φέτος μας δίνει την ευκαιρία, μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των στεγνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων να αισθανθούμε ότι η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη αποτελούν την βάση μας ως άνθρωποι και αναπόσπαστα συστατικά της συνοχής της κοινωνίας μας”.
Κρατήστε την ημερομηνία Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 για την επόμενη πορεία με τις Ροζ Φιγούρες! Ωστόσο, αν θέλεις και εσύ να προσφέρεις αλλά και να ενημερωθείς για τον καρκίνο του μαστού μπορείς να επισκεφθείς τις ιστοσελίδες της Europa Donna Κύπρου http://www.europadonna.com.cy/ ή http://www.breasthealthday.org/.

Σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=tYFTUMQujT8

Tweet:
https://twitter.com/esitamathes?lang=el

Της Ραφαέλλας Νικολάου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου