Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

4:47 μ.μ.
 Της Λυδίας Δημοσθένους

Με την πάροδο του χρόνου τα τροχαία δυστυχήματα αυξάνονται όλο και περισσότερο, θρηνώντας καθημερινώς θύματα. Ποιές είναι οι αιτίες και τι πρέπει να αλλάξει για να μειώσουμε την ατέλιωτη λίστα των θυμάτων της ασφάλτου; Το «Εσύ τα ‘μαθες;» θέλωντας να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά διεξείγαγε την δική του έρευνα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

«Ο παράγοντας άνθρωπος παίζει ρόλο στην πρόκληση  δυστυχημάτων» αναφέρει στην συνέντευξή του ο Αιμίλιος Καφάς, αξιωματικός δυστυχημάτων της Τροχαίας Λεμεσού. Η απειθαρχεία των οδηγών παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες, η χαμηλή ταχύτητα όμως επιτρέπει στον οδηγό να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να αποφύγει τυχόν κινδύνους. Κύρια αιτία, λοιπόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματικού της τροχαίας είναι η μη συμμόρφωση στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η ταχύτητα και στην συνέχεια η κατανάλωση αλκοόλ.


Πηγή: www.facebook.com/cypolice 
Στην συνέντευξή του ο Αιμίλιος Καφάς, ανάφερε ότι οι νεαροί λόγω αυξημένης ταχύτητας έχουν μειωμένη αντίδραση πόσο μάλλον όταν είναι υπό την επίρρεια αλκοόλης. Αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους και είναι πιο εύκολο να εμπλακούν σε τροχαία δυστυχήματα. Σε αντίθεση, όμως, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι οδηγούν με πολύ πιο χαμηλές ταχύτητες μπορούν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και να αποτρέψουν μια μοιραία σύγκρουση. Στις περιπτώσεις των μοτοσυκλετιστών ο κίνδυνος είναι αυξημένος λόγω της μη χρήσης προστατευτικού κράνους.

Το οδικό δίκτυο της Λεμεσού πληροί  όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τοποθέτηση των πασάλων σε όλους τους δρόμους της Λεμεσού είχε αποτέλεσμα την μείωση των δυστυχημάτων στις συγκεγκριμένες περιοχές κατα 70%. Η τοποθέτηση των πλαστικών πασάλων είχε ως σκοπό να αναγκάζει τους οδηγούς να ελαττώνουν την ταχύτητά τους και να τηρούν την αριστερή πλευρά του δρόμου.

Παρατηρείται ότι οι πολίτες συμμορφώνονται περισσότερο στις Αγγλικές βάσεις παρά στην επικράτεια της Λεμεσού, αυτό συμβαίνει λόγω της μικρότερης έκτασης της περιοχής την οποία υποπτεύουν σε αντίθεση με την επαρχία της Λεμεσού και τον αριθμό των διαθέσιμων αστυνομικών.

Η Τροχαία Λεμεσού λόγω, κυρίως, των τελευταίων τροχαίων δυστυχημάτων  διοργάνωσε Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης από τις 12 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου. Όπως ισχυρίστηκε ο Αξιωματικός της Τροχαίας, η Τροχαία σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Αστυνομίας διενεργούν συνεχείς ελέγχους επί καθημερινής βάσης. Συγκεκριμένα ο Αιμίλιος Καφάς δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα αποδώσουν αλλά οι καταγγελίες που γίνονται και όπως είναι φυσικό πρόκειται και θα συνεχίσουν να γίνονται, δεν εξαρτάται μόνο από την φύση των καταγγελιών ή την συχνότητα των καταγγελιών ή την ποσότητά τους αλλά εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους οδηγούς εάν συμμορφώνονται ή όχι στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.»


Αστυνομικός εν ώρα ελέγχου των οδηγών
Πηγή: www.facebook.com/cypolice


Καθημερινά η άσφαλτος βάφεται κόκκινη από το αίμα ενός συμπολίτη μας. H απερισκεψία, ένα λάθος της στιγμής ή ακόμη και η μη τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας στοιχίζει την ζωή κάποιου ανθρώπου. Σήμερα κάποιος άγνωστος, αύριο ένα δικό μας πρόσωπο, μεθαύριο εμείς.




Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία: www.police.gov.cy 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου