Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

12:49 μ.μ.

Η Ευρώπη κοντά σου


Της Μαρίας  Χρίστου


Πολλοί από τους νέους της Κύπρου δεν γνωρίζουν το τι μας προσφέρει η Ε.Ε. Δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που μας δίνει σαν φοιτητές και σαν νέοι Ευρωπαίοι πολίτες. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τον υπεύθυνο για το Europe Direct στη Λεμεσό, Γιώργο Νικόλα και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα σχετικά με το Europe Direct, τη λειτουργία του, το σκοπό του, το τί παρέχει και σας τα παρουσιάζουμε πιο κάτω μέσα από  μια συνέντευξη πλήρως ενημερωτική και βοηθητική για όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα όσα μας παρέχει η Ε.Ε.
Γιώργος Νικόλα

Τι είναι το Europe Direct;

Το Europe Direct είναι ένα κέντρο πληροφόρησης το οποίον βρίσκεται στην Λεμεσό και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) που είναι ο φορέας υποδοχής για την περίοδο 2013-2017.


Τί ακριβώς παρέχει το Europe Direct  ;

Το EDIC Λεμεσού απευθύνεται προς τους πολίτες και τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας τους οποίους συνδέει άμεσα και γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποστολή του  EDIC Λεμεσού περιλαμβάνει τους δέκα παρακάτω στόχους. Πρώτο περιλαμβάνει  την παροχή άμεσων και έγκυρων πληροφοριών στους πολίτες σε σχέση με Ευρωπαϊκά θέματα για παράδειγμα  τα κοινωνικά τους δικαιώματα , νομοθεσία , κοινοτικά προγράμματα , προγράμματα  εκπαίδευσης και κατάρτισης και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Δεύτερο η παροχή πρακτικών σύμβουλων για ένα φάσμα θεμάτων με αυτό θέλω να πω ότι κυμαίνονται από το πώς μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε για μη ασφαλή προϊόντα έως τον τρόπο που μπορείτε να εκδώσετε άδεια διαμονής. Τρίτον προώθηση και ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινοτικά προγράμματα. Τέταρτον προώθηση πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το κέντρο και την ευρωπαϊκή ένωση.  Πέμπτον δημιουργία και διάχυση ενημερωτικού δελτίου με τις σημαντικότερες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά θέματα. Έκτον διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων ενημερωτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα για θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής των ευρωπαίων πολιτών λόγου χάρη τα δικαιώματα μας, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση ακόμα και το μέλλον της αγροτικής εκπαίδευσης και άλλα πολλά. Έβδομο είναι η παροχή Ευρωπαϊκών εκδόσεων  και εντύπων στο κοινό. Όγδοων υπάρχει ενημέρωση της Ε.Ε. αναφορικά με στοιχεία , ανάγκες και δυναμική της περιφέρειας όπου λειτουργούν. Ένατο είναι η προώθηση εταιρικών σχέσεων για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελευταίο το ότι προωθεί αιτήματα του κοινού προς άλλες πηγές πληροφόρησης στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν. 

Περιγράψτε μας κάποια από τα προγράμματα που προσφέρει η Ε.Ε. όπως το  COSME, το erasmus, τις θέσεις πρακτικής άσκηση.

Το  πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης ΜΜΕ. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές.  Το πρόγραμμα COSME θα υποστηρίζει, θα συμπληρώνει και θα συντονίζει δράσεις των κρατών μελών. Θα αγγίξει ιδιαίτερα προβλήματα διακρατικού χαρακτήρα.
Το Erasmus+ είναι το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό την περίοδο 2014-2020. Αποτελεί συνένωση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης , Νεολαία εν Δράσει και πέντε διεθνών προγραμμάτων συνεργασίας. Επίσης συμπεριλαμβάνει τον τομέα του αθλητισμού. Αποσκοπεί στη βελτίωση των δεξιοτήτων και απασχολησιμότητας, στον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και εργασίας των νέων.Το πρόγραμμα παρέχει την ευκαιρία σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εργασιακή πείρα ή να εργαστούν εθελοντικά στο εξωτερικό.
Τέλος τα ευρωπαϊκά όργανα παρέχουν πολλές δυνατότητες πρακτικής άσκησης για φοιτητές και πτυχιούχους, που αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση άμεσων γνώσεων σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων, και τις γενικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάρκεια και ο τόπος της πρακτικής άσκησης ποικίλλουν. Μια τέτοιου είδους άσκηση έχει μεγάλη αίγλη κι έτσι ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Οι νέοι αλλά κι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες γενικότερα μπορούν να συμμετάσχουν στην  Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από διάφορες διαδικασίες, όπως αρχικά σε εκδηλώσεις που άπτονται θεμάτων του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εθελοντικά προγράμματα εργασίας σε άλλες χώρες. Στις εκλογές των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε προγράμματα ανταλλαγής για σκοπούς μάθησης και πρακτικής άσκησης. Σε διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού, οι οποίοι οδηγούν σε προσωρινές ή μόνιμες θέσεις εργασίας ε οργανισμούς και θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τελευταίο ενεργοποιώντας την «Πρωτοβουλία των πολιτών» , η οποία αναφέρει ότι πολίτες από επτά κράτη μελή της Ευρωπαϊκή Ένωση μαζεύοντας  ένα εκατομμύριο  υπόγραφες για ένα θέμα που τους αφορά μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει νομοθετική διαδικασία γι’ αυτό το θέμα.

Υπάρχουν και άλλα κέντρα πληροφόρησης του Europe Direct;

Ερωτώμενος: Το δίκτυο των κέντρων πληροφόρησης του Europe Direct  είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο αριθμεί περισσότερα από 500 κέντα. Στην Κύπρο υπάρχουν επιπλέον 3 ακόμη κέντρα στις πόλεις της Πάφου, Λάρνακας και Λευκωσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου