Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η ανεργία μέσα από βιώματα και απόψεις ενός οικογενειάρχη και ενός φοιτητή

Της Άννας Μαλεκκίδου

Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει ταρακουνήσει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Πέραν από τους αριθμούς όμως η ανεργία για κάποιους συμπολίτες μας είναι ένα βίωμα ή και ένας φόβος για το μέλλον.  Ένας πρώην άνεργος οικογενειάρχης, μας μιλά για τις δικές του εμπειρίες και δικά του πιστεύω. Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος της Προοδευτικής Φ.Κ Θράσος Τηλεμάχου, τεταρτοετής φοιτητής ΤΕΠΑΚ προσεγγίζει το θέμα ως ενεργός πολίτης, φοιτητής και μελλοντικός εργαζόμενος. 

Κατά την άποψη του Θράσου Τηλεμάχου η οικονομική κρίση που χτύπησε την Κύπρο, ήρθε μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση που επικρατούσε και επηρέασε την Ευρώπη και κατόπιν την Κύπρο, αλλά επίσης θεωρεί πως η καπιταλιστική λειτουργία της οικονομίας είναι ένα μη αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα και για αυτό τον λόγο πιστεύει πως η ήδη μεγάλη ανεργία που υπάρχει, θα αυξάνεται με τον καιρό. 

Στο παρελθόν, προς αποφυγή αυτής της κρίσης ο Θράσος λέει πως καλό θα ήταν να μεριμνούσαμε και να προσέχαμε για το τι γίνεται στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που όπως μας λέει δεν έκαναν καμία από τις τελευταίες κυβερνήσεις που είχαμε στην Κύπρο. Μια άλλη λύση που πρόσθεσε θα ήταν αν κινούμασταν πιο γρήγορα στην  επίλυση του  Κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όπου μας αναφέρει θα είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει η αγορά λόγω του ότι θα έμπαιναν νέα χρήματα και επενδυτές, μιας και επικρατεί το καπιταλιστικό σύστημα και όσο πιο πολλά λεφτά εισέλθουν, θα αυξηθεί η κίνηση στις αγορές και έτσι θα υπάρχουν πιο πολλές δουλειές. Για επίλυση της ανεργίας ο Θράσος πιστεύει πως η έξοδος από την Ευρώπη μέχρι να αποδεχτούμε την χρεοκοπία ίσως είναι μια λύση, αλλά καλύτερο θα ήταν να ληφθούν πιο ευνοϊκά μέτρα προς τον λαό ώστε να έχει την ευκαιρία ο ίδιος ο λαός να μπορέσει να κινήσει την αγορά.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα πρότεινε σε έναν νέο για να αποφύγει στο μέλλον να ανήκει και αυτός στην κατηγορία των άνεργων πτυχιούχων,  μας απάντησε πως το πιο σημαντικό κατά την γνώμη του είναι να κυνηγήσει όλες του τις ευκαιρίες για να καταφέρει να έχει μια δουλεία που θα τον βοηθήσει μελλοντικά. Αν και θεωρεί τα προγράμματα start up ένα είδος εκμετάλλευσης, τα προτείνει γιατί μπορούν να βοηθήσουν τους νέους στο να δημιουργήσουν μια νέα δουλειά σε περίπτωση που δεν βρίσκουν μια δουλεία. Ο λόγος που αν και δεν θεωρεί τα προγράμματα start up ως ιδανική λύση, είναι επειδή η οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που έχουμε, δεν μας αφήνουν να έχουμε πολλές λύσεις. Προσθέτει επιπλέον πως ο ξενιτεμός είναι μια άλλη επιλογή αν και όχι κατάλληλη για την Κύπρο, διότι έτσι θα μειωθεί το βιοτικό μας επίπεδο και διώχνει τα μυαλά της Κύπρου προς τα έξω.

Αφού είδα πως αντιλαμβάνεται ένας φοιτητής την ανεργία, ήθελα σε επόμενο στάδιο να ελέγξω και την προσωπική εμπειρία κάποιου ατόμου που βίωσε την ανεργία και έτσι στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τι μας είπε ο συγκεκριμένος ερωτώμενος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως ο ερωτώμενος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και για αυτό το λόγο, στον πιο κάτω σχολιασμό το όνομα που αναφέρω δεν είναι το πραγματικό.

Ψάχνονας για δουλειά
Ο Ανδρέας είναι απόφοιτος πανεπιστημίου με πτυχίο στην πολιτική μηχανική, και έχει υπάρξει άνεργος για μία χρονική περίοδο. Θεωρεί πως το φταίξιμο το έχουμε εμείς που ανεχόμαστε την κυβέρνηση με τον τρόπο που μας κυβερνά, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση που όπως αναφέρει κάνουν ότι θέλουν, αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή του τόπου αλλά επίσης και το κράτος που είναι κατά την γνώμη του εντελώς απών και ανίκανο.  Όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετώπισε ο ίδιος την ανεργία, μας είπε: «Αρχικά με πολύ υπομονή, έπειτα με επιμονή, κατόπιν με πολύ απογοήτευση και τελικώς με παντελώς απάθεια ,όπως όλοι φυσικά οι άνεργοι. Είτε απλά στέλλοντας βιογραφικά, μόνο όμως  σε εξωτερικό!». Τελικά ο Ανδρέας κατάφερε να βρει δουλειά στο εξωτερικό και αυτό που έχει να μας πει σχετικά με αυτό, είναι πως το συναίσθημα που τον καταβάλλει είναι πολύ ωραίο μιας και δουλεύει το επάγγελμα που σπούδασε αν και απαιτεί πάρα πολλές θυσίες το να δουλεύει εκτός της χώρας του. Αυτό που τον έκανε να δουλέψει στο εξωτερικό παρά να εργαστεί σε κάτι άλλο εκτός της σπουδής του στην Κύπρο, είναι το ότι είχε ήδη δουλέψει για ένα χρόνο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σπούδασε και πίστευε πως αν δεν έφευγε για το εξωτερικό, δεν θα κατάφερνε να ξαναδουλέψει το επάγγελμα του.

Στη συνέντευξη του Θράσου, είδαμε πως η άποψη του για τον ξενιτεμό δεν ήταν θετική λόγω του ότι όπως προανέφερα θα μειωθεί το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου, έτσι στη συνέχεια σκέφτηκα να ρωτήσω τον Ανδρέα για το αν θεωρεί πως ο ξενιτεμός θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας στη Κύπρο και μου ανέφερε πως αν οι νέοι (που είναι το ενεργό μέρος) μεταναστεύουν και μένουν μόνο οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται συντάξεις από το κράτος (άρα έξοδα), τότε ναι μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει.

Στην υπόλοιπη συνέντευξη του ο Ανδρέας μας αναφέρει ποια πιστεύει ήταν τα λάθη του παρελθόντος και φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα, αλλά επίσης μας δίνει τις δικές του συμβουλές ώστε να αποφύγουν οι νέοι να καταλήξουν να είναι και αυτοί μελλοντικοί άνεργοι πτυχιούχοι. Μπορείτε να δείτε στις πιο κάτω συνδέσεις ολόκληρες τις συνεντεύξεις του Ανδρέα και του Θράσου Τηλεμάχου.

Πηγές:
Θράσος Τηλεμάχου, φοιτητής Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου

Συνέντευξη Ανδρέα: http://esitamathes.blogspot.com.cy/2015/12/blog-post_9.html
Συνέντευξη Θράσου Τηλεμάχου: 
http://esitamathes.blogspot.com.cy/2015/12/blog-post_84.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου