Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη ανεργίας: Η ξενιτιά είναι τελικά η λύση;

Της Άννας Μαλεκκίδου

Συνέντευξη Κύπριου που κατέφυγε στην ξενιτιά για να βρει δουλειά
*Λόγο διατήρησης της ανωνυμίας του παθόντα, το όνομα του δεν αναγράφετε.

Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στη Κύπρο. Συμφωνείς;
Ναι.

Εσύ πέρασες από το στάδιο της ανεργίας;
Ναι.

Έχεις πτυχίο σε κάποια σπουδή;
Ναι, στη πολιτική μηχανική.

Πιστεύεις πως φταίει ο κλάδος σπουδής σου για το ότι ήσουν άνεργος;
Όχι

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται κατά την γνώμη σου για την ανεργία που επικρατεί στην Κύπρο;
Εμείς που ανεχόμαστε αυτούς που μας κυβερνάνε όπως μας κυβερνάνε τώρα, τα λαμόγια που προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή του τόπου, το κράτος που είναι εντελώς απών και ανίκανο και οι βρικόλακες όπως είναι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ουσιαστικά κάνουν ότι θέλουν.

Πως αντιμετώπισες εσύ την φάση της ανεργίας;
Αρχικά με πολύ υπομονή, έπειτα με επιμονή, κατόπιν με πολύ απογοήτευση και τελικώς με παντελώς απάθεια ,όπως όλοι φυσικά οι άνεργοι. Είτε απλά στέλλοντας βιογραφικά μόνο όμως  σε εξωτερικό.

Πως είναι να δουλεύεις σε άλλη χώρα, μακριά από την οικογένεια σου;
Πολύ ωραίο συναίσθημα να δουλεύεις το επάγγελμα σου με πολλές πολλές όμως θυσίες!

Ποιος είναι ο λόγος που προτίμησες να δουλέψεις στο εξωτερικό αντί να εργαστείς στην Κύπρο σε κάτι άλλο εκτός του κλάδου που σπούδασες;
Έχω δουλέψει για ένα χρόνο κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι σπούδασα, όμως εάν δεν έφευγα για εξωτερικό απλά δεν θα έκανα ποτέ πλέον το επάγγελμα μου ξανά
Χρειάζομαι δουλειά!

Θεωρείς πως ο ξενιτεμός των κύπριων πτυχιούχων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας στη Κύπρο;
Σε ένα κράτος το οποίο το ενεργό μέρος όπως είναι οι νέοι, μεταναστεύει και δεν φέρνει έσοδα και αντιθέτως μένει το ανενεργό μέρος όπως είναι οι ηλικιωμένοι, που για το κράτος είναι μόνο έξοδα  όπου πρέπει να δώσει συντάξεις, τότε μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει.

Τι πιστεύεις ότι έπρεπε να αποφύγουμε στο παρελθόν έτσι ώστε να μην έχουμε αυτό το  πρόβλημα σήμερα;
Θα έπρεπε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι, να έχουμε δηλαδή το δικό μας νόμισμα ούτως ώστε  να πτωχεύσουμε επίσημα και να επανεκκινήσουμε από την αρχή χωρίς δυσβάστακτα χρέη όπως τώρα και δεύτερο ικανότερους πολιτικούς και όχι αυτούς που έχουμε τώρα.

Τι θα πρότεινες σε έναν νέο να κάνει για να αποφύγει στο μέλλον να είναι ένας άνεργος πτυχιούχος;
Να δει τα λάθη του παρελθόντος όπου όλοι πήγαιναν να σπουδάσουν δάσκαλοι ξέροντας τις μεγάλες λίστες αναμονής, να μελετήσει καλά τον εαυτό του πού είναι δηλαδή η κλίση του, κάνοντας επάγγελμα το χόμπι του όπου αυξάνει κατακόρυφα το ποσοστό επιτυχίας του με αυτό τον τρόπο, να μελετήσει τις ανάγκες της αγοράς, δεν χρειάζονται άλλα περίπτερα, καφέ και φούρνοι στην Κύπρο, να διευρύνει την πελατεία του, να ξεφύγει από τα όρια της Κύπρου και να πουλά το προϊόν του και εκτός Κύπρου κάνοντας εξαγωγές, να σπουδάσει αυτό που εκείνος θέλει, κάτι που τον ενδιαφέρει να μάθει και όχι αυτό που τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να του πουλήσουν (π.χ. τέχνη νυχιών…) για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Για να ακούσετε την συνέντευξη πατήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου