Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

8:53 π.μ.

70 Νέα Κρούσματα Κατέγραψε το ΚΥΦΑ


της Λυδίας Δημοσθένους


Στην χρονιά που πέρασε εμφανίστηκαν 70 νέα περιστατικά του ιού ΗΙV - AIDS σε σχέση με πέρσυ, 2014, στο οποίο τα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 38 άτομα. Σύμφωνα με την Εθελόντρια Πρόεδρο του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, τα νέα περιστατικά είναι Κύπριοι μέχρι 25 ετών και με μικρό ποσοστό μέχρι 32 ετών.

Το λογότυπο του ιού HIV - AIDS
Νεότερα επίσημα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η Μιχαηλίδου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων οροθετικών ατόμων έφθασε τα 902 άτομα, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα δεδομένα και οι αριθμοί δείχνουν πως οι νέοι μέχρι 25 ετών δεν γνωρίζουν για τον ιό αυτό. «Πρέπει να γίνει συντονισμένη ενημέρωση σε σχολεία και στρατόπεδα, όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για εθνική στρατηγική κατά του AIDS» επεσήμανε η Μιχαηλίδου. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα κατά του HIV-AIDS, η ΚΥΦΑ προσφέρει δωρεάν τεστ HIV από 30 Νοεμβρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου.

Στην Κύπρο, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1996 η εξειδικευμένη για την αντιμετώπιση του HIV, Γρηγόριος Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Στην κλινική παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε 250 οροθετικά άτομα. Την εμφάνισή του έκανε και η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS που έχει ως απώτερο σκοπό την συμπαράσταση και υποστήριξη προς τα άτομα που επηρεάστηκαν από τον ιό αλλά και την καταπολέμηση της προκατάληψης και διάκρισης σε βάρος των ατόμων αυτών.


Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο που κυκλοφόρησε η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS με το VERAMAND.



«Η καλύτερη κίνηση είναι η πρόληψη»


Στην συνέντευξή, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου Αντιπρόσωπος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο αφορά τον ιό HIV-AIDS η καλύτερη κίνηση είναι η πρόληψη. Σημαντικό είναι ότι το γεγονός της απουσίας της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία της Κύπρου. Παρακολουθήστε την συνέντευξη:




Η συμβολή του ΟΗΕ στον ιό HIV-AIDS. 

Το λογότυπο του προγράμματος UNAIDS
Συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια σειρά νέων στόχων για τερματισμό της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 και πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο.  Ο ΟΗΕ, ως κύριος υποστηρικτής της παγκόσμιας δραστηριοποίησης κατά του ιού του ΑΙDS, διευθύνει το Κοινό Πρόγραμμα «UNAIDS», στο οποίο παρέχει φροντίδα και υποστήριξη στους φορείς ιού. Επιπλέον, καθοδηγεί τις αντιδράσεις που προκαλούνται λόγω των επιπτώσεων του ιού.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της AVERT μία από τις πρώτες φιλανθρωπίες που αφορά το HIV-AIDS:

Τι είναι το ΗΙV;
Το ΗΙV, είναι ένας ιός που επιτήθετε στο ανοσοπιιτικό σύστημα το οποίο είναι η φυσική αντιμετώπιση του σώματός μας προς τις αρρώστιες. Όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό HIV, η καταπολέμηση οποιασδήποτε άλλης ασθένειας δεν είναι τόσο εύκολη.

Τι είναι το AIDS;
Το AIDS είναι ένα σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, HIV. Το ΑΙDS είναι το τελευταίο στάδιο του ιού, στο οποίο το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες και μπορεί να αναπτύξει είτε ασθένειες είτε μολύνσεις.  

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού του AIDS
1. Σεξουαλική επαφή
2. Μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή μολυσμένου μοσχέυματος
3. Επαφή με μολυσμένο αίμα (κοινή χρήση βελόνας, ξυραφάκι κτλ.)
4. Από την έγκυο στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό ή το θηλασμό.
5. Η εργασία σε νοσοκομείο ή κλινική και να μην τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας


Η εκστρατεία που συγκέντρωσε 325 εκ. δολλάρια

Η εκστρατεία «(RED)» άρχισε το 2006 με ένα σκοπό, να χαράξει τον δρόμο προς ένα κόσμο χωρίς AIDS. Για να το πετύχουν αυτό προσπαθούν να προσελκύσουν άτομα και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τον ιό.

“AIDS has killed more than 34 million people since its discovery in 1983. More than 37 million people are living with HIV, and mothers continue to pass the virus in startling numbers to their children.”

Η Αpple και η Coca Cola σύμμαχοί τους σε αυτό τον σκοπό αφού μέχρι τώρα μάζεψαν πάνω από 320 εκ. και όλο το ποσό πηγαίνει για την καταπολέμηση του ιού.



“In 2002, more than 1,500 babies were born every day with HIV. Today that number is just over 600. We must act now to get that close to zero.”


BE (RED). Start the end of AIDS now.


Η Coca Cola και η εκστρατεία (RED)

H Apple και η εκστρατεία (RED)

Το Snapchat και τo Twitter του Σταύρου Πογιατζή,
 φοιτητή του ΤΕΠΑΚ, που στηρίζει την εκστρατεία (RED)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου