Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη της Ιωάννα Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος Τύπου των Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου

της Λύδιας Χρυσάνθου

Ερ.Τι σημαίνει για την κυπριακή κοινωνία η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης;

Αποδεδειγμένα (από στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών) στις χώρες που υιοθετείται κάποια ανάλογη νομοθεσία, όπου δηλαδή υπάρχει κάποια προσπάθεια για ισονομία μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, παρατηρείται αισθητή μείωση της ομοφοβίας, βελτίωση στις σχέσεις των ζευγαριών του ίδιου φύλου, βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ΛΟΑΤΙ αφού όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται πιο άνετα και σταματούν να κρύβονται, καθώς και βελτίωση στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, από τα ίδια τα κράτη.  Η Κύπρος είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που υιοθετεί τέτοιου είδους νομοθεσία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι όσο αναχρονιστική θα ήθελαν κάποιοι να την βλέπουν.  Όπως έχει αποδειχτεί και από την εντυπωσιακή συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στις Πορείες Υπερηφάνειας που έχει διοργανώσει η Accept, η κοινωνία μας είναι αρκετά ευαίσθητη για να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να διαχωρίζει τους πολίτες του σε δύο κατηγορίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα να εφαρμόζονται περιστασιακά και όπου μας βολεύει. Ήταν η ίδια η κοινωνία, λοιπόν, που ανάγκασε την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση και τις απόψεις της, με αποτέλεσμα να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Ερ.Ήταν ακριβώς αυτό που επιθυμούσατε ή θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο βελτιωμένο;

Είναι πολύ κοντά σε εκείνο που επιθυμούσαμε να πετύχουμε, με μοναδική εξαίρεση το θέμα της τεκνοθεσίας. Δεν επιθυμούμε οποιεσδήποτε διακρίσεις ανάμεσα στα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια και σίγουρα το γεγονός ότι η τεκνοθεσία δεν τους επιτρέπεται, δεν μας ικανοποιεί. Πιστεύουμε πως πρέπει σύντομα να ξεκινήσει και για αυτό ένας δημόσιος διάλογος. 
Σε μικρότερο βαθμό, δεν μας ικανοποιεί πλήρως η αναφορά της ονομασίας του νομοσχεδίου σε "Συμβίωση" και θα είχαμε μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ονομαζόταν "Πολιτική Ενωση" (Civil Union) όπως ήδη μεταφράζεται στα αγγλικά.  Είναι, όμως, κάτι που να δεν επηρεάζει καθόλου την ουσία του νομοσχεδίου.

Ερ.Αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα ψήφισαν εναντίον, τι μήνυμα θέλετε να τους μεταφέρετε; 

Για την ακρίβεια, εκείνοι που ψήφισαν εναντίον (12 εναντίον και 3 αποχή) ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που ψήφισαν υπέρ (39). Εκείνοι που ψήφισαν εναντίον φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι το θέμα δεν αφορά σε προσωπικές τους απόψεις και ιδεοληψίες, αλλά σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που δεν αφορά στη θετική ή αρνητική άποψη που τυχόν να έχει κάποιος, ακόμα και αν είναι μέρος της γενικότερης πλειοψηφίας, περί του θέματος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν ακριβώς για να προστατεύουν τις μειονότητες από τις διακρίσεις. Από τη στιγμή που αυτά καταπατούνται, αυτόματα, η υποχρέωση ενός βουλευτή είναι να φροντίσει να αρθεί η αδικία και να δείξει και στην ευρύτερη κοινωνία ποια είναι η σωστή στάση.  Δυστυχώς, κάποιοι βουλευτές προτιμούν να αφήνουν την ίδια την κοινωνία να τους προσπερνά και να τους δείχνει το δρόμο, ή ακόμα χειρότερα, προτιμούν να περιμένουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τους επιβάλει κυρώσεις, παρά να αναλάβουν την ευθύνη που ούτως ή άλλως υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Ερ.Υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο;

Η μέχρι τώρα θέση του κράτους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν να τα επικαλείται όταν αναφερόταν στο θέμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπήκε στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τα δικαιώματα μιας μειονότητας. Πιστεύουμε ότι τώρα, που έχει γίνει η αρχή, αυτό θα αλλάξει. Ελπίζουμε ότι από τώρα και στο εξής, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα επαφίεται στην καλή διάθεση των πολιτών. αλλά θα εφαρμόζεται και μέσω των νομοθεσιών του κράτους.

Ερ.Ποιός είναι ο επόμενος στόχος για την Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου;

Το θέμα της νομικής αναγνώρισης του φύλου έχει τώρα προτεραιότητα για την Accept. Αυτή τη στιγμή, ένα τρανς άτομο αναγκάζεται να επιβιώνει με κρατικά έγγραφα (πχ ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα κοινωνικών ασφαλίσεων, κάρτα υγείας κτλ), στα οποία το φύλο και τα προσωπικά του στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Ένα άτομο το οποίο είτε έχει προχωρήσει σε διόρθωση φύλου, είτε περνά τη φάση της μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο, ή ακόμη το ίδιο δεν θέλει ή δε μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διόρθωσης φύλου για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να έχει έγραφα που ανταποκρίνονται στο φύλο που το ίδιο το άτομο αναγνωρίζει τον εαυτό του πως είναι και όχι σε τι το κράτος πιστεύει πως είναι.  Υπάρχουν πολλά διεθνή παραδείγματα σε άλλες χώρες για τις σωστές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται απέναντι σε τρανς άτομα. Πρέπει να σταματήσουν διαδικασίες που τα ίδια τα άτομα στη Κύπρο σήμερα κρίνουν ως επί το πλείστο εξευτελιστικές και οδυνηρές αλλά πρέπει να υπομένουν στη προσπάθεια τους να πείσουν κάποιον άλλο για το ποιοι είναι. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει άμεσα και είναι ο άμεσος στόχος μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου