Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

11:04 π.μ.

της Λύδιας Χρυσάνθου




Περίφανη δηλώνει η Ιωάννα Κωνσταντίνου -  Εκπρόσωπος Τύπου της ΑCCEPT-ΛΟΑΤ Κύπρου  - για την υπερψήφιση του Σύμφωνου Συμβίωσης,  αφού οι Πορίες Περηφάνιας της οργάνωσης έπιασαν τόπο. «Η Κύπρος είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που υιοθετεί το Σύμφωνο Συμβίωσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι τόσο αναχρονιστική όσο θα ήθελαν κάποιοι να είναι».

Ωστόσο , θεωρεί πως το Σύμφωνο υστερεί σε κάποια σημεία και ευελπιστεί πως σύντομα θα ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος που θα οδηγήσει στο να επιτραπεί η τεκνοθεσία ανάμεσα σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, όπως επίσης και στο να αναγνωρίζονται νομικά οι τρανς. Συγκεκριμένα για το θέμα των τρανς υπογραμμίζει: «Το θέμα της νομικής αναγνώρισης του φύλου έχει τώρα προτεραιότητα για την Accept.Ένα άτομο το οποίο είτε έχει προχωρήσει σε διόρθωση φύλου, είτε περνά τη φάση της μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο, ή ακόμη δεν θέλει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διόρθωσης φύλου για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να έχει κρατικά έγραφα που ανταποκρίνονται στο φύλο που αναγνωρίζει το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του, και όχι σε τι το κράτος αναγνωρίζει σε αυτό» .

Στο νομοσχέδιο της περασμένης Πέμπτης, τάχθηκαν υπέρ 39 βουλευτές, εναντίον 12, ενώ 3 τήρησαν αποχή. Την αρνητική στάση των βουλευτών δεν άφησε ασχολίαστη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι το θέμα δεν αφορά σε προσωπικές τους απόψεις και ιδεοληψίες, αλλά σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, κάποιοι βουλευτές προτιμούν να αφήνουν την ίδια την κοινωνία να τους προσπερνά και να τους δείχνει το δρόμο, παρά να αναλάβουν την ευθύνη που υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο»

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε και η Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος, Ξένια Κωνσταντίνου , ένα ζευγάρι που επιλέγει την πολιτική συμβίωση θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διασφαλίζεται από πλευράς δικαιωμάτων δημιουργώντας μια νομική σχέση που θα κατοχυρώνει την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των συμβίων καθώς και τις σχέσεις τους με τρίτους για θέματα περιουσίας, ασφάλισης, κληρονομιάς και άλλα.

Γι’ αυτήν, η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί σταθμό στην κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων τα οποία μέχρι πρότινος δεν ίσχυαν για ομόφυλα ζευγάρια. Εξέφρασε την ικανοποίηση της γα την ψήφιση του νόμου, τονίζοντας ότι η κυπριακή κοινωνία πρέπει σιγά σιγά να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.


Οι μάχες μιας μειονότητας οδήγησαν –ίσως για πρώτη φορά- σε μια τόσο σημαντική κοινωνική αλλαγή την χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά , αρκετοί πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα αλλά και πολίτες φαίνεται να θίχτηκαν ηθικά και δηλώνουν έτοιμοι να  παλέψουν για την κατάργησή του.



Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: http://esitamathes.blogspot.com.cy/2015/12/accept.html




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου