Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η εταιρεία Facebook στο ΤΕΠΑΚ - Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας

Του Μάριου Δημητρίου

Η εταιρεία Facebook στο ΤΕΠΑΚ - Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας

Κοινωνικό δίκτυο: Facebook

Η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα των social media η Facebook πραγματοποιείσαι μια παρουσίαση σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ.
Στα τελευταία χρόνια η κυριαρχία των διαφόρων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook κ.α) ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην επικοινωνία των ανθρώπων προσελκύοντας εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο.
H διεθνής ερευνητική κοινότητα, λόγω της κυρίαρχης θέσης που έχουν πάρει τα social media στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τα εντάσσει στις δράσεις της με στόχο τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που δημιουργούνται από τη συχνή χρήση και επαφή με αυτά.


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης
Jonah Jones & Leo Mancini
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας στις 12 Νοεμβρίου 2015, το Cyprus Interaction Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και η ειδησεογραφική σελίδα Disrupt Cyprus έφεραν στην Κύπρο δύο συνεργάτες της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα των social media, την Facebook.
Με εκατομμύρια υποστηρικτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη η Facebook, έχει πλέον καθιερωθεί ως η εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε και έφερε μια ριζική επανάσταση στη διαδικτυακή πραγματικότητα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πως το Facebook εφαρμόζει μεθοδολογίες ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού στα προϊόντα της.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εκδήλωση ήταν στην αγγλική γλώσσα και η φετινή θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας ήταν η Καινοτομία.

Πάνω από 600 άτομα στο event

Ο κόσμος κατά τη διάρκεια της Παρουσίασης
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο ήταν κατάμεστο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πανω από 600 άτομα τα οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν  ο Jonah Jones (Product Design Manager) και ο Leo Mancini (Product Designer) από την εταιρεία Facebook του Λονδίνου. Στην παρουσίασή τους αναφέρθηκαν κυρίως σε θέματα σχεδιαστικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται στη Facebook αλλά και σε μεθοδολογίες που εφαρμόζει η εταιρεία για το σχεδιασμό λειτουργιών και προϊόντων. Το θέμα της ομιλίας είναι: “Riff by Facebook: Lessons Learned from Building a Collaborative Video App”

Αρκετοί οργανισμοί και σύνδεσμοι καινοτομίας/επιχειρηματικότητας υποστήριξαν την εκδήλωση όπως:
Ministry of Education & Culture,  Cyprus Paedagogical Institute, SIGCHI, Cyprus Association of Research & Innovation Enterprises (CARIE), Cypriot Enterprise Link (CEL), Cyprus Computer Society (CCS), ECDL, StartupCyprus.Org, Infinity Social Media, CUT library, Simos Menardos Language Center και το CUTing Edge.

Jonah Jones


O Jonah Jones είναι Product Design Manager στη Facebook με έδρα το Λονδίνο. Εργάστηκε στην Google για 8 χρόνια στο Mountain View, στο Σίδνεϊ, και στη Ζυρίχη και ήταν αυτός που βοήθησε στον επανασχεδιασμό του Google Maps ώστε η υπηρεσία να γίνει πιο εύκολη και εύχρηστη. Πριν από αυτό εργάστηκε στο Λονδίνο στην startup σκηνή. Τα ενδιαφέροντα και το υπόβαθρό του έχουν να σχέση με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.


Leo Mancini


O Leo Mancini είναι  Product designer στη Facebook με έδρα το Λονδίνο.  Κατάγεται από τη Νέα Υόρκη και το ενδιαφέρον του για τη τέχνη και την τεχνολογία ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Φοίτησε στο School of Visual Arts στο Μανχάταν και εργάστηκε ως freelancer σε ένα στούντιο σχεδιασμού και σε διάφορες επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη. Το 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό της Facebook στο Menlo Park στη Καλιφόρνια και συμμετείχε στο σχεδιασμό προϊόντων και λειτουργιών όπως Facebook Pages, Trending, Video, News Feed, Search, Mentions, comments.

Από το 2015 μεταφέρθηκε στη Facebook του Λονδίνου και προς το παρόν εργάζεται πάνω στη δημιουργία εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να μοιραστούν και να εκφράσουν αυτά που τους συμβαίνουν στο Facebook.

Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες

Συνεντεύξεις από άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση

Συνέντευξη της τριτοετούς φοιτήτριας Ραφαέλλας Σαββίδου του τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία συμμετείχε στην παρουσίαση της εταιρίας Facebook.

   1.       Καταρχάς ποιος είναι ο λόγος που σε ώθησε να παρευρεθείς στη συγκεκριμένη παρουσίαση;

Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπεί για τα καλά στη ζωή μας αφού τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το Facebook είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μόνο ο αριθμός των χρηστών του καθιστά ενδιαφέρον. Ο λόγος που με ώθησε να παρευρεθώ στη συγκεκριμένη παρουσίαση είναι ότι και εγώ είμαι ένας από τους εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

   2.       Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις και να ακούσεις από κοντά σημαντικά μέλη της εταιρίας Facebook. Πώς ήταν για εσένα αυτή η εμπειρία; 

Ήταν πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρον εμπειρία αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά σημαντικά μέλη της εταιρίας Facebook. Τα άτομα αυτά καινοτομούν στο τομέα τους και παρέχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε ότι άφορα το κοινωνικό δίκτυο που εκπροσωπούν. Θεωρώ ότι ήμουν πολύ τυχερή που παρακολούθησα αυτή την παρουσίαση.

   3.   Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 600 άτομα. Περίμενες ότι θα υπήρχε τόση μεγάλη ανταπόκριση ;

Να σου πω την αλήθεια ναι. Περίμενα ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση γιατί το Facebook χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από όλο το φάσμα των ηλικιών και ειδικότερα από τους φοιτητές. Γι ‘ αυτό το λόγο το αμφιθέατρο Τάσος Παπαδόπουλος ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

  4.       Θεωρείς σημαντικές τις γνώσεις που ανέκτησες από τη συγκεκριμένη παρουσίαση;

Πιστεύω ότι, κάθε σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές που του παρέχουν. Παρακολουθώντας αυτή τη παρουσίαση θεωρώ ότι οι γνώσεις μου εμπλουτίστηκαν όσον αφορά τη χρήση του Facebook. Επίσης είχα την ευκαιρία να μάθω πώς να προστατεύω τα προσωπικά μου στοιχεία και οτιδήποτε ανεβάζω στον προσωπικό μου λογαριασμό.

 5.       Εάν σου δινόταν ξανά η ευκαιρία να συμμετέχεις σε μια παρόμοια παρουσίαση με θέμα τα κοινωνικά δίκτυα, θα ανταποκρινόσουν;
Ναι, σίγουρα θα ανταποκρινόμουν. Από αυτή την παρουσίαση είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ενεργά μέλη της εταιρίας Facebook. Σε μια άλλη παρόμοια παρουσίαση ελπίζω να γνωρίσω άτομα της εταιρίας Twitter διότι αυτά τα δύο κοινωνικά δίκτυα είναι τα πιο εύχρηστα και ενδιαφέροντα που υπάρχουν.

Συνέντευξη του φοιτητή Πέτρου Γιδάκου του τμήματος Νοσηλευτικής του τεεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση της εταιρίας Facebook.

1.       Καταρχάς ποιος είναι ο λόγος που σε ώθησε να παρευρεθείς στη συγκεκριμένη παρουσίαση;
Ε εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ πολλές ώρες τις ημέρας το facebook και γενικά τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος που με ώθησε να παρευρεθώ στην παρουσίαση είναι η περιέργεια για το ποιοι δουλεύουν σε αυτή την τεράστια εταιρία του facebook που έχει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

2. Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις και να ακούσεις από κοντά σημαντικά μέλη της εταιρίας Facebook. Πώς ήταν για εσένα αυτή η εμπειρία; 

Για μένα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία αφού είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά σημαντικά μέλη της μέλη της εταιρίας facebook όπως ο Johan Jones και ο Leo Mancini.

    3. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 600 άτομα. Περίμενες ότι θα υπήρχε τόση        μεγάλη ανταπόκριση;

Εντάξει περίμενα ότι θα είχε ανταποκριση η συγκεκριμένη παρουσίαση αλλά τόσο μεγάλη να σου πω την αλήθεια όχι. Είμαι τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τεπάκ και πρώτη φορά είδα τόσο πολύ κόσμο σε παρουσίαση.

          4. Θεωρείς σημαντικές τις γνώσεις που ανέκτησες από τη συγκεκριμένη παρουσίαση;

Ναι σίγουρα πολύ σημαντικές γιατί τέτοιοι είδους πληροφορίες και γνώσεις είναι πολύ σημαντικές στις μέρες. Το facebook το χρησιμοποιώ καθημερινά και πιστεύω ότι οι γνώσεις που απέκτησα από την συγκεκριμένη παρουσίαση θα με βοηθήσουν στο να το χρησιμοποιώ ωφέλημα.

5. Εάν σου δινόταν ξανά η ευκαιρία να συμμετέχεις σε μια παρόμοια παρουσίαση με θέμα τα κοινωνικά δίκτυα, θα ανταποκρινόσουν;

Ε πιστεύω πως ναι, γιατί ήμουν πολύ χαρούμενος που παρευρέθηκα στην συγκεκριμένη παρουσίαση και θα ήθελα να υπάρξουν και άλλες στο μέλλον με παρόμοια θέματα που αφορούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικότερα.

Πηγές
Ραφαέλλα Σαββίδου, Πέτρος Γίδάκος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου